Cu venituri anuale de sute de milioane de lei, Biserica rămâne scutită de taxe şi impozite

 

Biserica Română nu va plăti nici anul viitor, aşa cum toată lumea s-a aşteptat dealtfel, niciun fel de impozit şi taxă către stat. Potrivit noului Cod Fiscal ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, cultele religioase din România se vor bucura, pe lângă scutirile de care beneficiază în prezent, de noi facilităţi fiscale, astfel încât lista lungă şi consistentă a acestor favoruri să fie aproape completă. În cazul cultelor, noua lege prevede faptul că nu sunt impozabile contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor, veniturile obţinute din taxe de orice fel, veniturile din donaţii, precum şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare. Pe scurt, nu se impozitează nici un venit, fie că vorbim de donaţii, de vânzări, de evenimente cum ar fi pelerinajele care aduc venituri de milioane de euro Bisericii. Totodată, nu vor fi impozitate nici veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări sau conferinţe şi nici cele care provin din reclame sau publicitate, din închirieri de spaţii publicitare pe clădiri, terenuri, cărţi, reviste şi ziare. Singura condiţie pe care statul o pune şi care oricum nu reprezintă ceva ce nu poate fi îndeplinit, este ca banii să fie folosiţi integral în folosul Bisericii, „pentru întretinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ ori pentru furnizarea, în nume propriu sau în parteneriat, de servicii sociale”, spun specialiştii în fiscalitate. Sunt menţinute în noul Cod Fiscal şi scutirile de impozit pentru lăcaşuri de cult, precum şi pentru terenurile care aparţin cultelor religioase recunoscute oficial, fiind exceptate de la această scutire doar încăperile şi terenurile care sunt folosite pentru activităţi economice. De aceasta scutire, mană cerească desigur, vor beneficia începând de anul viitor şi asociaţiile religioase, nu doar cultele religioase. Prin urmare, de ca şi când nu ar fi fost suficiente scutirile, facilităţile fiscale şi „iertările” pe care statul le acordă Bisericii, iată că peste doar două luni se vor adăuga şi altele, în timp ce orice altă „entitate” care “respiră” social şi economic în România este jupuită de vie de Fisc pentru orice venit. Potrivit unor analize economice făcute de-a lungul timpului, în fiecare an în vistieria Bisericii Române întră între 700 de milioane şi 1 miliard de lei.

 

4 Thoughts to “Cu venituri anuale de sute de milioane de lei, Biserica rămâne scutită de taxe şi impozite”

  1. Anonim

    Sa va traiasca BOR-ul, care va trage inapoi cca.100 de ani!

  2. Anonim

    La inmormantarea guvernului vor canta un sobor de preoti.

  3. Anonim

    hoti, nemernici care prostiti popuatia! vai de poporul asta batut in cap! O rugaciune o faci in intimitate, o credinta sincera o tii in suflet, nu e nevoie de barbosii astia hapsani si lacomi sa ti arate ce trebuie si mai ales cum (culmea!) sa faci ca sa fii un adevarat credincios. Mi-e sila!

  4. Anonim

    OK. NU SE IMPOZITEAZA NIMIC DAR ATUNCI NU INTRA NICI IN BUZUNARUL POPILOR CI IN SERVICII CATRE CRESTINII NEVOIASI CARE POT FI VERIFICATE

Leave a Comment